Economie Internațional Lifestyle Știri Technology Travel World 

Miliardarul japonez Yusaku Maezawa, primul turist spaţial care ajunge pe Stația Spațială Internațională după un deceniu pentru o călătorie de 12 zile

Yusaku Maezawa, fondatorul retailerului de îmbrăcăminte Zozo, va petrece 12 zile pe orbită. Acesta și-a propus să realizeze 100 de activități diferite, printre care și jucatul de golf.

Miliardarul japonez a zburat în spațiu de la Baikonur, Kazahstan, la 02:38.m. Ora de Est (10:38 a.m. ora locală) cu o rachetă rusească Soyuz cu Yozo Hirano, un asistent de producție care va documenta călătoria sa. Alexander Misurkin, un astronaut rus, a fost, de asemenea, la bord. Echipajul format din trei oameni a andocat la stația spațială șase ore mai târziu, la ora 8:40 a.m. și s-a urcat în avanpost în jurul orei 11:12 a.m.

Evoluțiile tehnologice din ultimii ani au făcut ca spațiul să devină o destinație tot mai ușor de atins. Scăderea costurilor legate de lansarea rachetelor permite menținerea unui prezențe constante la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS). ISS este locul unde au avut loc unele dintre cele mai interesante și importante studii și descoperiri științifice din ultimii ani. De asemenea, a devenit și o destinație turistică populară, rezervată unora dintre cei mai bogați oameni din lume.

Cel mai nou turist la bordul Stației Spațiale este Yusaku Maezawa, un miliardar japonez. Acesta este primul turist care se alătură astronauților de la bordul ISS în ultimii ani. Pentru miliardar sejurul de pe ISS este un pas intermediar către călătoria pe Lună planificată pentru anul 2023.

După îmbarcare, echipajul stației spațiale, ce numără in prezent 10 persoane, s-a adunat în segmentul rusesc pentru o scurtă ceremonie de întâmpinare, unde domnul Maezawa și ceilalți vizitatori au vorbit prin legătură video live cu familia, care aștepta în Baikonur să-i vadă cum au ajuns pe stația spațială.

Maezawa și-a strâns averea din afacerile sale din zona comerțului online. De asemenea, miliardarul este recunoscut pentru trupa punk din care a făcut parte, dar și pentru concursul pe care l-a organizat pentru a-și găsi o prietenă care să îl însoțească în spațiu.

„Am fost binecuvântat cu această oportunitate și sunt cu adevărat fericit că pot merge”, a declarat domnul Maezawa reporterilor la o conferință de presă cu o zi înainte de zborul său, adăugând că aștepta cu nerăbdare să vadă Pământul din spațiu și plutind în jurul în imponderabilitate. El a spus că se simte ca un „elev elementar care așteaptă o excursie la școală”.

„N-am crezut că voi putea ajunge în spaţiu. Obişnuiam să mă uit la cerul înstelat şi la corpurile cereşti. Mă simt norocos să am această oportunitate şi să-mi îndeplinesc în sfârşit visul”, a spus el.

 

O pregătire rigurosă pentru a face față condițiilor din spațiu

Călătoria în spațiu la bordul unei rachete este un proces care duce corpul omenesc la limite și pentru care este necesar un antrenament riguros. Miliardarul a explicat că pentru a se pregăti de voiajul în spațiu a trecut printr-o serie de exerciții care să îi crească rezistența.

Miliardarul a povestit cum au decurs pregătirile, inclusiv o prezentare a costumului său spaţial şi experienţa într-o centrifugă, în mesaje pe care le-a publicat pe reţelele sociale, şi intenţionează să continue să facă acest lucru din spaţiu.

După cele 100 de zile de pregătire, Maezawa a povestit că i-a plăcut zborul parabolic, unde imponderabilitatea este indusă pentru scurte perioade de timp într-un avion adaptat, însă antrenamentul în scaunul rotativ i s-a părut dificil.

Antreprenorul, îmbrăcat într-un combinezon de zbor albastru cu o insignă pe care scria „pace mondială”, a declarat că s-a chinuit să înveţe limba rusă pentru a comunica cu instructorii săi şi că aşteaptă cu nerăbdare să mănânce sushi la revenirea pe Pământ.

O sută de activități de realizat în spațiu

Miliardarul le-a promis urmăritorilor săi de pe rețelele de socializare că își va folosi timpul petrecut la bordul Stației Spațiale Internaționale pentru a realiza o sută de activități de pe o listă propusă chiar de fanii săi.

Printre aceste activități se află o serie de lucruri la care ne-am aștepta cu toții: filmarea vieții de zi cu zi la bordul ISS sau prezentarea echipajului de la bordul navei, dar și o serie de activități pe care nu le-am asocia cu spațiul cosmic: golful, joaca cu avioane de hârtie sau baloane de săpun.

Pe lângă detaliile legate de activitățile pe care le va face în spațiu, călătoria miliardarului japonez aduce și o serie de speculații legate de costurile acestei excursii. Unii specialiști din domeniu speculează faptul că Maezawa ar fi plătit în jur de 88 de milioane de dolari pentru această călătorie.

Miliardarul, care şi-a vândut afacerea online de modă Zozo către SoftBank în 2019, caută opt persoane care să i se alăture în călătoria sa selenară din 2023, doritorii fiind obligaţi să treacă de testele medicale şi de un interviu.

Maezawa a devenit un nume celebru în Japonia datorită pasiunii pentru avioane private şi super-maşini, a darurilor în numerar oferite urmăritorilor săi de pe Twitter şi a iubitelor sale din rândul vedetelor, într-o ţară cunoscută pentru cultura sa corporatistă conformistă.

Maezawa este prima persoană privată din Japonia care ajunge în spaţiu după jurnalistul TV Toyohiro Akiyama, care a vizitat staţia spaţială Mir în 1990. Vizita pe Stația Spațială Internațională este prima din mai multe călătorii pe care miliardarul le plănuiește în afara planetei.

Vestea că Rusia îl trimite pe miliardarul japonez la bordul ISS a făcut înconjurul lumii și a dat naștere controverselor legate de renașterea turismului spațial rusesc. Cel mai probabil, această decizie vine pe fondul zborurilor făcute de Jeff Bezos și Richard Branson în spațiu și care anunță o nouă eră a acestui tip de turism.

Redactia

Related posts